Mindeord om Thorkild Munk

Thorkild var til sin død æresmedlem i Abildå Brunkulsleje -

Han var med i den første bestyrelse og en del år var det ham der var guide og rundviser

Mindeord om Thorkild Munk -

Lokalhistoriker og medstifter af Trehøje Museum og Abildå Brunkulsleje

30. december 2017

Jens Kongsgaard, formand for Trehøje Museum, har sendt følgende mindeord om Thorkild Munk, der var Trehøje Museums eneste æresmedlem. Thorkild Munk er død i en alder af 91 år, og bisættelsen finder sted fra Ørnhøj Kirke tirsdag 3. januar klokken 13.30.

Lokalhistoriker og medstifter af Trehøje Museum Thorkild Munk er død.

Thorkild Munk har igennem et langt liv været aktiv i lokalområdet, først i det gamle Nr. Omme, hvor Thorkild færdedes hjemmevant i Grønbjerg og Ørnhøj i ungdomsforening med dilettant og foredrag.

Efter uddannelsen på Landbohøjskolen i København arbejdede han nogle få år for landboforeningerne i det vestjyske, blandt andet med kontrol af kartofler. Derefter bosatte han sig i barndomshjemmet, som lå ved hovedvejen lige syd for Ørnhøj.

Landbruget var mere en pligt og levebrød end interesse, har Thorkild udtalt. Lokalhistorie og senere museet skabt over Thorkilds indsamlede ting og broderen Sigfreds samlinger - det var noget, den veltalende Thorkild gik op i.

Thorkild var til sin død ugift. Han kunne ellers fortælle om talrige husbestyrerinder, som hjalp ham både ude og inde, men ingen bed på krogen. Vi er også mange, som har hørt historien om, hvor mange år han spiste sin varme mad på Ørnhøj Hotel, og samværet med de ungkarle, som mødtes der.

Museumsforening og brunkul

Thorkild var sidst i 1970'erne med til at stifte Ørnhøj Lokalarkiv. Han var leder og har samlet store mængder af materiale til arkivet. Først i 1990'erne var han med til at stifte Ørnhøj Museumsforening, som senere blev til Trehøje Museumsforening og fik lokaler i den gamle brugs i Ørnhøj.

I en del år var han også aktiv i Abildå Brunkul, både som bestyrelsesmedlem og fortæller.

Thorkild fik lært at bruge en computer, mest som skrivemaskine, og det er lokalområdet ham meget taknemlig for i dag. Thorkild var sammen med afdøde Jens Chr. Dideriksen med til at indsamle materialet til den første Abildå-bog. Senere skrev han bogen »Ørnhøj før og nu«, og bogen blev udgivet af museet til stor glæde for Thorkild.

Senere skrev han sammen med barndomsvennen Jens Peter Svendsen også en lignende bog om Grønbjerg, og han har i de seneste år skrevet mindre historier fra lokalområdet. Thorkild har ofte i de senere år udtalt, at han følte sig alene. Dem som han ellers havde været omgivet af, faldt væk. Derfor er det lidt specielt for museet at fortælle, at da Thorkild fyldte 90 i efteråret 2016, arrangerede vi festen i museets lokaler. Det var med rød løber, og hvad dertil hører. Vi var cirka 50 personer, familie og venner, som havde en skøn dag sammen med Thorkild, Thorkild har efterfølgende udtalt adskillige gange, at det havde været en af de bedste dage i hans liv, så når savnet og tomheden har lagt sig, så er det rart at mindes mange gode stunder med en engageret fortæller.

Æret være Thorkilds minde.