Grundlagt af tidligere brunkulsarbejdere for at fortælle historien om en af datidens store arbejdspladser. I udstillingsbygningen er der indrettet museum, hvor du kan dykke ned i gravningens historie gennem en spændende samling af gamle redskaber. Her får du mulighed for at lære om de metoder og teknikker, der er blevet brugt gennem tiden. Og flere gange årligt bliver historien vagt til live gennem vores levendegørelse.
Initiativet til foreningen blev taget af Jens Chr. Dideriksen, som i starten af 1990'erne samlede en gruppe tidligere brunkulsarbejdere, der sammen fandt et sted, hvor der stadig var mulighed for at grave brunkul.
Gennem årene har flere fra lokalområdet haft tilknytning til Abildå Brunkulsleje, hvor de har ydet en betydelig indsats. Den første bestyrelse bestod udover Dideriksen af Thorkild Munk fra Ørnhøj, Aksel Andersen fra Abildå, Egon Nielsen fra Vildbjerg, og Ejner Kristensen fra Brande.
Teaterstykket "Kulstykket" blev opført i en hel uge og tiltrak imponerende 400 gæster hver dag. Stykket gav publikum et indblik i livet i brunkulslejet i 1947, hvor vi fik et nuanceret billede af de udfordringer og glæder, der prægede hverdagen for brunkulsarbejderne.
Stykket fangede essensen af en tid, der ikke kun var præget af hårdhed og modgang, men også af stolthed over det udførte arbejde og de bånd, der blev knyttet mellem mennesker i et udfordrende miljø.
Abildå Brunkulsleje præsenterer stolt et nyt lokomotiv, skabt af grundforløbseleverne på Skjern Tekniske Skole. Projektet begyndte med en motor fra en skrottet vejtromle, skænket af Steen Madsen, Fluesmækkeren fra Skave. Eleverne har selv fremstillet det meste af lokomotivet, der nu stråler i grønt.
Da motoren blev startet, klippede Lisbeth Madsen snoren, og "Ketty" satte kursen mod sin jomfrutur. Dette markerer et vigtigt skridt i bevarelsen af brunkulsproduktionens historie.
Se mere her.
Dagen blev markeret med taler, udnævnelse af æresmedlemmer, fremvisning af maskiner og servering af "brunkulskage". Se video og billeder.
Med over 200 besøgende, heriblandt TV Midtvest (se klip), blev jubilæet afholdt med stor interesse.
Bestyrelsen takker alle, der har bidraget til at bevare og udvikle Abildå Brunkulsleje som et levende museum. Læs mere her.
Se også det flotte jubilæumsskrift.
D. 6. august 2022 blev en nyrenoveret "THILDE" indviet efter næsten tre års dedikeret frivilligt arbejde. Det har været et imponerende projekt, der primært har fundet sted i værkstedet hos Poul Hansens entreprenørfirma i Grindsted, hvor mekaniker Michael Søgaard har spillet en central rolle.
I dag står maskinen, som den gik ud af fra Pedershaab Maskinfabrik for over 60 år siden.
Se mere her.